Colofon

Over hugo, een van de spelontwikkelaars

Hoi, ik ben Hugo de Vos, ik ben 30 jaar en woon in Arnhem. Ik werk als softwareontwikkelaar bij Alliander. In mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen, paragliden en geef ik atletiektraining aan pupillen bij CIKO’66 en geef ik hardlooptraining aan volwassenen.

Iets anders wat ik in mijn vrije tijd doe is werken aan het AWC tourspel. Mijn avontuur met het tourspel begon in april 2023. Toen deed Joost de Valk binnen Yoast (waar ik toen werkte) een oproepje of er mensen geinteresseerd waren om nieuwe software te bouwen voor een wielerspel te bouwen. De bestaande software was inmiddels verouderd, en na 15 jaar trouwe dienst moest het opnieuw gemaakt worden.

Het was toen al erg krap qua tijd. Want de tour wacht op niemand, en voor juni moest er een spel staan, zodat iedereen zijn lijstjes kon gaan maken. Want “De tour wacht op niemand”, ook niet op ons. Om binnen een kleine 2 maanden een werkend spel te programmeren (naast een fulltime baan en andere hobby’s) was een flinke uitdaging. Ik kon gelukkig gebruik maken van een zeer riante regeling bij yoast, waar je extra vrije uren krijgt voor vrijwilligerswerk. Daarnaast heb ik veel hulp gehad van Michel, de andere ontwikkelaar van het tourspel. (Danzij zijn designskills ziet het spel er zo prachtig uit)

Uiteindelijk was het gelukt om op tijd het spel af te leveren. Welliswaar met wat kleine mankementen hier en daar, maar die konden meestal snel gefixt worden. Ik ben nog steeds apetrots dat het gelukt was en we vorig jaar een goed spel hebben kunnen draaien.

Ook dit jaar was er weer veel te doen: naast het oplossen van enkele bugs die we vorig jaar op een houtje-touwtje manier hadden opgelost hebben we drie grote verbeteringen toegebracht.

  1. De subleagues. Vorig jaar zat er voor Mark en Ruud veel handwerk in het managen van de subleagues. Dit jaar hebben we het zo kunnen maken dat spelers zelf hun subleagues konden maken en beheren. Dit scheelt heel veel werk.
  2. Het berekenen van statistieken bij de stand. Vorig jaar koste het veel handwerk en excel-skills van de spelbeheerders: Michel, Ruud en Mark om dingen te berekenen als hoe veel een lijst gestegen was of gedaald. Dit jaar hebben we dat process kunnen automatiseren.
  3. Tot slot de head2head. Hij is iets verlaat gekomen; dingen zijn vaak moeilijker om te maken dan je zelf eerst denkt. Maar ik ben trots op de head2head functie, waarmee je je eigen lijst kan vergelijken met die van anderen.

Is het spel nu af? Absoluut niet. Er zijn talloze dingen die beter/mooier/sneller kunnen. En er zijn vast nog allerlei leuke features te bedenken. Ik ga deze echter niet meer maken. Ik ben van baan verwisseld: ik werk nu in Arnhem in plaats van Wijchen. Ik kom dus niet meer zo vaak in Wijchen. Hierdoor ben ik de affiniteit met AWC en het spel verloren. Ik merkte dit jaar al dat het moeilijker werd om de tijd en energie en liefde te vinden die een spel als dit nodig heeft. Gelukkig heeft het tourspel al een opvolger gevonden in Ryan. Ik draag het stokje in alle vertrouwen aan hem over. Uiteraard blijf ik het komende jaar nog beschikbaar om hem te helpen de codebase onder de knie te krijgen.

Ik kijk trots terug op wat ik heb gemaakt. Ik heb er een groot deel van de tijd met plezier aan gewerkt. Maar het was niet altijd leuk. Er zijn meer dan 600 betalende deelnemers, en die verwachten een goede spelervaring. En de deadlines zijn hard. De tour wacht op niemand, en het spel moet er dan wel staan. Echter, dit heeft me waardevolle lessen geleerd over mezelf en het werken onder druk.

 

Wil je contact met me opnemen?

Dat kan via linkedin: https://www.linkedin.com/in/hugo-de-vos-1927262b/

Of bezoek mijn github pagina: https://github.com/hdvos